Rb: benodigde zorg in Marokko onbetaalbaar

De staatssecretaris heeft het verzoek van vreemdeling om uitstel van vertrek afgewezen, omdat de benodigde behandeling aanwezig is in Marokko. De behandeling moet gecombineerd worden met mantelzorg/een professionele vorm van zorg aan huis. Ook dit is in Marokko aanwezig.

Ten aanzien van het beroep van vreemdeling op een mogelijke schending van artikel 3 EVRM, overweegt de rechtbank dat vreemdeling voldoende inzichtelijk heeft gemaakt hoeveel de benodigde behandelingen in Marokko kosten: ongeveer 500 euro per maand. Vreemdeling heeft verder aannemelijk gemaakt dat zijn familie hem niet financieel kan ondersteunen. Zijn twee broers verdienen ieder slechts 240 euro per maand. Gelet op het ziektebeeld (hallucinaties, angstig, moeilijk contact maken, geen overzicht houden) van vreemdeling is ook aannemelijk dat hij zichzelf niet financieel zal kunnen ondersteunen en evenmin voor zichzelf zal kunnen zorgen. Hij heeft hulp nodig bij algemene dagelijkse levensverrichtingen, in de vorm van mantelzorg. De broers van vreemdeling – die zelf niet de zorg voor vreemdeling op zich kunnen nemen vanwege hun werk en zorg voor hun kinderen – wonen 500 kilometer van het ziekenhuis waar volgens het BMA een professionele vorm van zorg aan huis aanwezig is, terwijl de nabije aanwezigheid van een sociaal netwerk in de vorm van familie voor vreemdeling vanwege zijn ziektebeeld van groot belang is.

Gelet op deze combinatie van omstandigheden is de rechtbank van oordeel dat het aannemelijk is dat vreemdeling zichzelf niet (financieel) zal kunnen redden in Marokko en daardoor geen toegang zal hebben tot de benodigde zorg. Beroep gegrond.

Rb Amsterdam, AWB 19/517 en AWB 19/518, 13.6.19