Rb: geen geld voor opname in verzorgingshuis in VS, 40jr in NL zonder inkomen

De vreemdeling verblijft in een verzorgingshuis. Niet in geschil is dat een medische noodsituatie op korte termijn zal optreden als de verzorging zoals de vreemdeling die nu krijgt, uitblijft. De vraag is of deze verzorging in Amerika voor hem toegankelijk is.

De rechtbank stelt voorop dat de bescherming van art. 3 EVRM een hoge drempel kent en dat het op de weg van de vreemdeling ligt om aannemelijk te maken dat er hij een reëel risico loopt op schendig daarvan. Uit het arrest Paposhvili volgt dat de bescherming van art. 3 EVRM zich ook uitstrekt tot personen die worden blootgesteld aan een ernstige, snelle en onomkeerbare achteruitgang in hun gezondheid, waardoor hun levensverwachting significant afneemt. De Afdeling heeft in september 2017  overwogen dat de algemene bewijslast op de vreemdeling rust en de onderzoeksplicht m.b.t. feitelijke toegankelijkheid op de autoriteiten rust. Als de vreemdeling aan de algemene bewijslast heeft voldaan, is het aan de autoriteiten ´to dispel any doubts´.

Uit de aangehaalde informatie lijkt te volgen dat de kosten voor opname niet worden vergoed. Het standpunt dat dat de vreemdeling geen contact heeft opgenomen om te verifiëren of hij in aanmerking komt voor financiële steun, volgt de rechtbank niet. De vreemdeling wordt immers wilsonbekwaam geacht waar het complexe zaken (zoals dit) betreft. Verder verblijft hij al bijna 40 jaar in Nederland en heeft hij langdurig geen werk, noch enig vermogen, en heeft hij nagenoeg geen contact met zijn familie. Dit zijn substantiële gronden om aan te nemen dat zich een reëel risico in de zin van art. 3 EVRM zal voordoen bij uitzetting. Hoewel geen sprake is van clear proof heeft hij het risico wel voldoende aannemelijk gemaakt. Het ligt daarom op de weg van de staatssecretaris om de twijfel weg te nemen.

De staatssecretaris heeft onvoldoende onderzoek gedaan en daardoor twijfels laten bestaan omtrent de gevolgen van een uitzetting van eiser. Het bestreden besluit is niet zorgvuldig tot stand gekomen en niet deugdelijk gemotiveerd. Beroep gegrond.

Rb Amsterdam, AWB 18/2880 (beroep) AWB 18/2881 (voorlopige voorziening), 3.9.18