Rb: kiezerspas voldoende voor afgifte Guinees paspoort in buitenland

Eiseres heeft meegebracht als getuige [persoon a]. [persoon a] heeft aangegeven samen met enkele andere Guineeërs geruime tijd deel te hebben uitgemaakt van een commissie die de Guineese autoriteiten met het oog op terugkeer uit Europa moest adviseren over de herkomst van zich als Guineeër presenterende personen. De verklaring van [persoon a] komt er eenvoudig weergegeven op neer dat de afgifte van Guineese paspoorten in de praktijk al jaren anders verloopt dan het door verweerder geciteerde ambtsbericht uit 2009 weergeeft. Bij aanvragen van een paspoort vanuit het buitenland, zoals in het geval van eiseres, volstaat en volstond, anders dan bij het aanvragen van een paspoort vanuit het binnenland, een kiezerspas. Die had eiseres in haar bezit en is toen ook overgelegd. Door aan die informatie geen nader onderzoek te wijden heeft verweerder het bestreden besluit niet zorgvuldig voorbereid, aldus eiseres.

Verweerder kan worden nagegeven dat een aab de status heeft van deskundigenbericht en dat, behoudens zeer bijzondere aanwijzingen van een mogelijk tegendeel, op de inhoud daarvan mag worden afgegaan. Het is echter de vraag of, wanneer niet alleen het aab 2009, maar in onderlinge samenhang alle ambtsberichten Guinee van 2009 tot en met 2014 worden bezien, er nog steeds onvoldoende aanknopingspunten zijn voor eiseresses weergave van de situatie. ...

Uit het voorgaande volgt dat verweerder, gegeven het onduidelijk beeld dat de genoemde ambtsberichten in onderlinge samenhang bezien tonen, nader onderzoek had moeten doen naar de mogelijkheid dat in deze zaak een paspoort is afgegeven zonder dat daaraan voorafgaand een geboorteakte of een jugement supplétif heeft bestaan.

Het beroep is gegrond
Rb Rotterdam ROT 16/4962, 7.4.17
http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBROT:2017:2575