Rb: nader onderzoek nodig naar aanwezigheid crisiszorg in Afghanistan

Uit het advies van BMA blijkt dat vreemdeling psychiatrische klachten heeft als gevolg van PTSS en depressieve klachten, waarvoor hij onder behandeling staat. De rechtbank stelt vast dat behandelaren van vreemdeling het noodzakelijk achten dat er in het land van herkomst crisiszorg wordt aangeboden, omdat er bij vreemdeling sprake is van automutilatie en suicidaliteit.

In dit kader wordt door de rechtbank overwogen dat uit de BMA-adviezen niet blijkt dat crisiszorg in Afghanistan aanwezig is. Daarnaast heeft vreemdeling in bezwaar formulieren overgelegd van het National Mental Health ziekenhuis en het Nadimi ziekenhuis, waarmee vreemdeling een begin van bewijs heeft geleverd dat crisiszorg in deze instellingen niet aanwezig is. Gelet op het voorgaande had staatssecretaris naar het oordeel van de rechtbank moeten onderzoeken of er in Afghanistan crisiszorg aanwezig is.

Verder wordt door de rechtbank overwogen dat is gebleken dat afstemming tussen de verschillende behandelaren van belang wordt geacht voor vreemdeling. Uit de BMA- adviezen volgt dat er niet in een instelling zowel een psycholoog als een psychiater aanwezig is. Om deze reden dient naar het oordeel van de rechtbank inzichtelijk te worden gemaakt of en hoe afstemming tussen behandelaren uit verschillende instellingen plaatsvindt. Beroep gegrond.

Rb Amsterdam, AWB 19/2496, 21.11.19