Rb: ondanks 5jr rechtmatig verblijf in NL als minderjarige geen wedertoelating, gevestigd in Iran

Op grond van het Vb kan een verblijfsvergunning worden verleend aan de meerderjarige vreemdeling die voor het negentiende levensjaar vijf jaren rechtmatig in Nederland heeft verbleven, en voor wie Nederland het meest aangewezen land is.

De Nota van Toelichting vermeldt onder meer het volgende:

Voor wedertoelating op basis van een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd komen voorts in aanmerking meerderjarige vreemdelingen die voor de indiening van de aanvraag ten minste vijf jaar op basis van een verblijfsvergunning als minderjarige in Nederland hebben verbleven, voor zover Nederland voor hen het meest aangewezen land is. Bij de beoordeling van dit laatste worden de feiten en omstandigheden van het individuele geval betrokken.

Wel is voorzien in een vrijstelling van de algemene voorwaarde dat het inburgeringsexamen moet zijn behaald. Het gaat in deze gevallen om vreemdelingen, die evident in de Nederlandse samenleving zijn geworteld, nauwelijks of geen banden hebben met de samenleving van het land waarvan zij de nationaliteit bezitten en die zich om die reden wederom in Nederland mogen vestigen.

Naar het oordeel van de rechtbank heeft verweerder zich op het standpunt kunnen stellen dat Nederland voor eiser niet het meest aangewezen land is. Daarbij heeft verweerder van belang kunnen achten dat eiser de taal spreekt van zijn land van herkomst, de Iraakse nationaliteit heeft en in Irak een leven heeft opgebouwd voorafgaand aan zijn komst naar Nederland in 2015. Weliswaar heeft eiser een belangrijke periode in zijn leven rechtmatig in Nederland verbleven en spreekt hij (ook) de Nederlandse taal, maar het grootste deel van zijn leven heeft hij buiten Nederland doorgebracht. Dat hij zelf dit leven niet voor ogen heeft gehad, dat hij als minderjarige in 2005 geen keuze had in Nederland te blijven en altijd naar Nederland heeft willen terugkeren, betekent niet dat Nederland voor hem het meest aangewezen land is. Verweerder heeft in dit verband kunnen betrekken de feitelijke situatie van eiser dat hij als jongeling en volwassene in zijn geboorte- en vaderland zijn leven vorm heeft gegeven. Daar had hij werk en voorzag hij in zijn levensonderhoud. Eiser is bovendien met een Iraakse vrouw getrouwd en zijn schoonouders wonen ook nog in Irak.

Rb Middelburg 18.1554, 2.7.18
http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBDHA:2018:821