Rb: voor Afghaanse documenten is Hassan Zadeh even deskundig als Bureau Documenten

In rechte staat vast dat de door de vreemdeling overgelegde taskera in zijn eerste asielaanvraag vals is. De vreemdeling heeft aan zijn opvolgende aanvraag ten grondslag gelegd een originele taskera, een originele vertaling van de taskera en een bericht Afghaanse Ambassade d.d. 24 juli 2017 bevestiging echtheid taskera en correctie op vertaling. De Kmar heeft de overgelegde taskera onderzocht en als echt gekwalificeerd. Bureau Documenten heeft geconcludeerd dat de taskera mogelijk niet is opgemaakt en afgegeven door de daarvoor bevoegde instanties. Voorts kan niet worden vastgesteld of het document inhoudelijk juist is. Met betrekking tot de verklaring van de ambassade van 24 juli 2017 heeft Bureau documenten geconcludeerd dat deze dit document met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid echt is . Ook ten aanzien van dit document kan niet worden vastgesteld of het document inhoudelijk juist is.

In beroep heeft de vreemdeling een rapport contra-expertise van 8 juni 2018 van de heer Jawad Hassan Zadeh van het Ariana Expert Research & Consultancy instituut overgelegd. De eindconclusie van Zadeh is dat de taskera echt is.

Het geschil tussen partijen spitst zich toe op de vraag of de staatssecretaris zich op basis van het onderzoek van Bureau Documenten op het standpunt heeft kunnen stellen dat de vreemdeling met het overleggen van de nieuwe taskera zijn nationaliteit en identiteit nog immer niet aannemelijk heeft gemaakt. De rechtbank stelt ten eerste vast dat de echtheid van de taskera zelf niet in geschil is. Die echtheid wordt bevestigd door het onderzoek van de Kmar, door het onderzoek van Zadeh en door Bureau Documenten zelf. Tussen partijen is niet in geschil dat Zadeh als deskundige op het gebied van Afghaanse documenten is aan te merken. De rechtbank is voorts van oordeel dat de contra-expertise van Zadeh naar wijze van totstandkoming zorgvuldig en naar inhoud inzichtelijk en concludent is. …

De rechtbank wijst er ten eerste op dat zowel Bureau Documenten als Zadeh hun conclusies baseren op vergelijkingsmateriaal. Aangezien de deskundigheid van Zadeh niet in geschil is overtuigen de conclusies van Bureau Documenten niet.

Rb Den Bosch, NL18.10395, 30.10.18