IB 2022/67: nieuw beleid beschermenswaardig gezinsleven

Het is volgens de Afdeling niet mogelijk om een aanvraag af te wijzen als er geen sprake is van beschermenswaardig gezinsleven zonder dat er een belangenafweging heeft plaatsgevonden door de IND. Er kunnen verschillende situaties ontstaan:

  1. Een zaak waarin géén sprake is van beschermenswaardig gezinsleven (bijvoorbeeld geen mtnet = ‘more than normal emotional ties’): Op deze grond kan niet meer worden afgewezen. Houdt deze zaak aan, totdat duidelijk is hoe de nieuwe belangenafweging eruit moet komen te zien.
  2. Een zaak waarin wél sprake is van beschermenswaardig gezinsleven (bijvoorbeeld biokerngezin of wel mtnet), waarbij de belangenafweging of in het voordeel, of in het nadeel uitvalt: deze zaken kunnen vooralsnog beslist worden conform de huidige beslispraktijk.
  3. Een zaak waarin er geen sprake is van (voortdurende) scheiding van het gezin (bijvoorbeeld hele gezin heeft geen recht op verblijf): deze zaken kunnen vooralsnog beslist worden conform de huidige beslispraktijk.
  4. Een zaak waarbij er geen documenten zijn of de integrale beoordeling niet in het voordeel uitvalt (zie WI 2022/7) waarbij je de feiten niet kunt vaststellen: deze zaken kunnen vooralsnog beslist worden conform de huidige beslispraktijk.

https://puc.overheid.nl/ind/doc/PUC_1292606_1/1/, 19.7.22