Rb: geen informele mantelzorg beschikbaar in Guinee

Niet in geschil is dat eiser bekend is met een combinatie van verschillende stoornissen, zoals Post-traumatische Stress Stoornis (PTSS), ongespecificeerde schizofrenie spectrum stoornis, stoornis in gebruik van alcohol en cannabis, depressieve klachten en acculturatieproblemen. Eiser is in het verleden opgenomen geweest in verband met suïcidaliteit....

De vraag die dus moet worden beantwoord is of mantelzorg zoals die door [mantelzorgster] wordt verleend in Guinee beschikbaar is. Uit het BMA-rapport maakt de rechtbank op dat, voor zover [mantelzorgster] mantelzorg verleent die ook door een professionele zorgverlener kan worden verleend, deze mantelzorg in Guinee beschikbaar is. De rechtbank is echter van oordeel dat niet aannemelijk is gemaakt dat de vertrouwensband die eiser met [mantelzorgster] heeft en de zeer intensieve bemoeienis die [mantelzorgster] heeft bij het op de rails houden van eiser, welke vertrouwensband en bemoeienis essentieel zijn voor de medische behandeling, door de in het BMA-advies genoemde professionele zorg kan worden geleverd.

Verweerder heeft ter zitting gesteld dat eiser in Guinee opnieuw een vertrouwensband kan opbouwen met een persoon die de huidige rol van [mantelzorgster] kan vervullen. Gelet op hetgeen eiser naar voren heeft gebracht is de rechtbank van oordeel dat niet aannemelijk is dat eiser daartoe in staat is. Uit de toelichting van [mantelzorgster] van 31 augustus 2020 blijkt dat zij zich over eiser ontfermd heeft en dat daardoor langzamerhand de vertrouwensband is ontstaan. Verder blijkt uit de stukken dat eiser niet of nauwelijks contact aangaat. De kans dat in Guinee opnieuw iemand zich op deze intensieve manier over eiser zal ontfermen acht de rechtbank zeer gering. Bovendien is namens eiser er terecht op gewezen dat het opbouwen van een vertrouwensband tijd kost. Als eiser in Guinee terecht komt zonder dat daar een persoon is waarmee hij de voor de behandeling benodigde vertrouwensband heeft, zal van behandeling (waaronder het innemen van medicijnen) geen sprake kunnen zijn.

De rechtbank concludeert dan ook dat de voor eiser vereiste mantelzorg in Guinee niet beschikbaar is.
Rb Arnhem AWB 20/7105, 21.9.21
http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBDHA:2021:10985