SvJ&V: nieuw beleid Turkije

De formulering van de risicogroep ' personen uit Turkije die actief zijn in de politiek, journalistiek of op het gebied van mensenrechten en daarbij significant kritiek uiten op de autoriteiten en om die reden in de negatieve aandacht van de autoriteiten staan' wordt aangepast door de zinsnede ‘en om die reden in de negatieve aandacht van de autoriteiten staan’ te schrappen. Vreemdelingen die immers op basis van het behoren tot deze risicogroep voor een verblijfsvergunning in aanmerking willen komen, dienen dat met geringe indicaties aannemelijk te maken. Deze indicaties kunnen onder omstandigheden bestaan uit reeds ondervonden negatieve aandacht.

Daarnaast zal ik ter verduidelijking in het beleid ten aanzien van Gülenisten opnemen dat indien van geringe indicaties niet is gebleken, de risico’s bij terugkeer zullen worden beoordeeld in het licht van de diffuse en slechte situatie die gekenmerkt wordt door willekeur jegens (toegedichte) Gülenisten van de zijde van de Turkse autoriteiten.

https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2021/07/08/tk-landenbeleid-turkije/tk-landenbeleid-turkije.pdf, 8.7.21