SvJ&V: wijziging art-64

Het onderzoek naar de feitelijke toegankelijkheid van zorg in het land van herkomst, zoals dat nu conform het beleid wordt uitgevoerd door de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V), zal komen te vervallen.... Om voor uitstel van vertrek in de zin van artikel 64 van de Vreemdelingenwet 2000 in aanmerking te komen zal het voldoende zijn – uiteraard indien aan de overige voorwaarden is voldaan - wanneer de vreemdeling aannemelijk heeft gemaakt dat de voor hem noodzakelijke en in het land van herkomst (of bestendig verblijf) beschikbare medische zorg feitelijk niet voor hem toegankelijk is.

Uit het evaluatierapport van de IND en de gesprekken met maatschappelijke organisaties komt naar voren dat vreemdelingen het lastig vinden om binnen een relatief korte periode aan informatie te komen van zorginstellingen in het land van herkomst, bijvoorbeeld over de kosten van behandelingen. In verband met deze signalen zal de bewijslast worden verduidelijkt.

https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2022/05/20/tk-aanbieding-rapport-en-beleidsreactie-evaluatie-medisch-beleid/tk-aanbieding-rapport-en-beleidsreactie-evaluatie-medisch-beleid.pdf, 20.5.22

Zie ook IB 2022/51, 24.5.22
https://puc.overheid.nl/ind/doc/PUC_1290784_1/1/