Rb: onderzoek nodig naar opvang kwetsbaar gezin Frankrijk

Tussen partijen is niet in geschil dat eisers kwetsbaar zijn, omdat sprake is van een gezin met een minderjarig kind en omdat eiseres zwanger is. Uit de objectieve informatie waar eisers zich op beroepen blijkt dat sprake is van tekortkomingen in de opvangvoorzieningen in Frankrijk. Er zijn namelijk onvoldoende reguliere opvangplaatsen om alle verzoekers om internationale bescherming opvang te bieden en dit speelt al langer dan vandaag. Daarnaast volgt uit de door eisers aangehaalde berichtgeving van CNN, Human Rights Watch en AP World News dat de beschikbare opvangplaatsen nog meer onder druk staan met het oog op de Olympische Spelen. Dit beeld over de opvangvoorzieningen in Frankrijk wordt ook ondersteund door de verklaringen van eisers dat zij ruim twee maanden in een tent hebben geslapen in Parijs, terwijl zij een minderjarig kind hadden. Eisers hebben in de huidige procedure van meet af aan aangegeven dat zij zich meerdere keren tevergeefs hebben gewend tot de Franse politie en het Franse hulpnummer voor hulp en opvang.

Eisers hebben daarnaast aangevoerd dat uit het AIDA-rapport over Frankrijk volgt dat asielzoekers in de praktijk gelimiteerde toegang hebben tot medische zorg, omdat zij de eerste drie maanden van hun verblijf niet verzekerd zijn voor niet-urgente zorg. Dit is volgens eisers een probleem, omdat eiseres zwanger is en zij regelmatig prenatale controles nodig heeft. Het is volgens eisers niet duidelijk of die prenatale zorg valt onder verzekerde urgente zorg. Het is de rechtbank niet duidelijk geworden of eiseres als Dublinterugkeerder recht heeft op de benodigde prenatale zorg in Frankrijk, omdat verweerder hier desgevraagd geen antwoord op heeft kunnen geven.

Bij deze stand van zaken ligt het op de weg van verweerder om de door eisers aan de objectieve informatie ontleende feiten gemotiveerd te betwisten en te motiveren dat hij desondanks nog altijd van het vermoeden van interstatelijk vertrouwen mag uitgaan. Dat heeft verweerder niet gedaan.

Rb Amsterdam NL24.16616 en NL24.16617 en NL24.16619 en NL24.16620, 3.6.24
https://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBDHA:2024:8597