Rb: verklaring behandelaar PTSS is aanwijzing ‘niet in staat te verklaren’, ondanks MediFirst

De rechtbank is van oordeel dat verweerder niet heeft kunnen tegenwerpen dat eiseres vanwege psychische problemen in haar mogelijkheden om te verklaren beperkt was. De rechtbank acht daarvoor redengevend dat eiseres in beroep twee brieven van haar behandelaren heeft overgelegd. Uit deze medische informatie komt naar voren dat bij eiseres een complexe posttraumatische stressstoornis (PTSS) is gediagnostiseerd. Er is sprake van ernstige traumaklachten die verband houden met haar relaas en haar vlucht uit Nigeria.

De rechtbank ziet in deze informatie, die zij ex-nunc bij de procedure betrekt, voldoende onderbouwing voor de stelling van eiseres dat haar psychische klachten van invloed zijn geweest op haar capaciteit om deugdelijke verklaringen af te leggen en dat deze klachten haar hebben belemmerd bij het gehoor. Verweerders stelling dat uit het advies van MediFirst geen psychische klachten zijn gebleken en dat uit de door eiseres overgelegde medische informatie niet blijkt dat de problematiek tijdens de gehoren een rol speelde omdat zij toen nog niet onder behandeling stond, volgt de rechtbank niet. Hoewel de behandeling (pas) in maart 2023 is gestart en daarbij PTSS is gediagnostiseerd, betekent dit niet dat de PTSS vóór de behandeling en diagnose niet aanwezig was. Bij een diagnose wordt immers slechts een al aanwezig ziektebeeld vastgelegd. De PTSS mag dan ook geacht worden reeds voordien zijn weerslag te hebben gehad op het psychisch welzijn van eiseres en dus ook op haar mogelijkheden om bij de gehoren te verklaren over de problemen, temeer nu blijkens de diagnose de PTSS met die problemen samenhangt.

Het medisch advies van MediFirst acht de rechtbank niet doorslaggevend nu dit enkel een momentopname betreft, en geen diagnostisch onderzoek naar de medische problematiek van eiseres inhoudt. De rechtbank is tegen die achtergrond dan ook van ook van oordeel dat verweerder, zonder nadere motivering, niet heeft kunnen tegenwerpen dat eiseres te vaag en summier over de bedreigingen heeft verklaard.

Rb Zwolle NL22.21100, 15.12.23
https://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBDHA:2023:20013