Rb (vovo): geen mvv-plicht voor Afghaanse huwelijkspartner

Verzoekster heeft de Afghaanse nationaliteit. Zij heeft een aanvraag voor een verblijfsvergunning bij haar echtgenoot, [A] (referent) ingediend. Referent heeft een tijdelijke verblijfsvergunning voor het verblijfsdoel studie. Verweerder heeft de aanvraag afgewezen vanwege het mvv-vereiste.

Verzoekster voert aan dat verweerder zich ten onrechte op het standpunt gesteld dat verzoekster terug kan keren naar Afghanistan om haar mvv aan te vragen. Verzoekster wijst op het meest recente ambtsbericht inzake Afghanistan waar het gaat over de positie van vrouwen, in het bijzonder de verplichting om onder begeleiding van een Mahram te reizen. Ook heeft verzoekster een beroep gedaan op het toelatingsbeleid dat wordt gevoerd ten aanzien van alleenstaande Afghaanse vrouwen.....

De voorzieningenrechter is daarom van oordeel dat niet al op voorhand kan worden uitgesloten dat het bezwaar een redelijke kans van slagen heeft. Het verzoek zal daarom, ook gelet op de inhoud van het dossier en het verhandelde ter zitting, worden toegewezen.

Rb den Haag NL22.13065, 13.2.23
https://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBDHA:2023:2367