SvJ&V: Dublindetentie vaker toepassen na onttrekking en bij meerdere Eurodac-treffers

Bij Dublinclaimanten die zich eerder aan het toezicht hebben onttrokken en zich later weer melden bij de COAopvang en jegens wie een overdrachtsbesluit is genomen, wordt stevig ingezet op bewaring. Indien onmiddellijke inbewaringstelling niet mogelijk is, verblijft de vreemdeling eerst tijdelijk in de vrijheidsbeperkende locatie. Daar wordt zo snel mogelijk een maatregel van bewaring opgelegd. Hiermee wordt een duidelijk signaal afgegeven aan Dublinclaimanten dat na vertrek met onbekende bestemming reguliere COAopvang in Nederland niet meer aan de orde is.

In aanvulling hierop zal in het najaar een pilot van start gaan waar aan het begin van de asielprocedure bij Dublinclaimanten met drie of meer Eurodac-treffers steviger ingezet zal worden op bewaring. Het gaat hierbij uiteraard om vreemdelingen voor wie, naast meerdere Eurodac-treffers, ook voldoende gronden voor bewaring aanwezig zijn. De gedachte achter deze pilot is om asielshoppen binnen de EU, en dus ook Nederland, te ontmoedigen.

https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2022/11/04/tk-juridische-verkenning-op-asielbeslisstop-en-instroombepekering-oa-op-de-voet-van-artikel-111-vw2000/tk-juridische-verkenning-op-asielbeslisstop-en-instroombepekering-oa-op-de-voet-van-artikel-111-vw2000.pdf, 4.11.22