Ook voor vrouwen en meisjes die illegaal in Nederland verblijven geldt dat zij een verblijfsvergunning kunnen krijgen indien er sprake is van huiselijk of eergerelateerd geweld. Enkel voor hen geldt de extra voorwaarde of zij zich in het land van herkomst kunnen onttrekken aan het eergerelateerde of huiselijke geweld. Bij eergerelateerd geweld zal – bij aanwezigheid van familieleden in het land van herkomst – hier niet snel sprake van zijn.
Illegale vreemdelingen durven niet altijd aangifte te doen als ze slachtoffer (of getuige) zijn van een misdrijf uit angst voor de politie of vreemdelingrechtelijke sancties. In het kader van bestrijding van criminaliteit is de overheid erbij gebaat kennis te dragen van gepleegde misdrijven. Om slachtoffers zonder verblijfsstatus in staat te stellen veilig aangifte te doen en daarmee de aangiftebereidheid van illegale vreemdelingen te verhogen, is afgesproken dat de politie in 2015 de regeling ‘veilige aangifte ongedocumenteerde vreemdelingen’ in alle eenheden in Nederland invoert.
Kort samengevat komt deze regeling op het volgende neer: (i) een illegaal verblijvende vreemdeling, die slachtoffer dan wel getuige is van enig misdrijf, kan daarvan aangifte doen zonder dat op dat moment vreemdelingrechtelijke maatregelen worden genomen; (ii) aan het doen van aangifte ontleent de vreemdeling geen beschermde status of enig ander recht op een voorziening; (iii) gegevens van de aangever of getuige worden niet gebruikt ten behoeve van het vreemdelingentoezicht. Voor wat betreft de mogelijkheid voor alle meisjes en vrouwen om veilig aangifte te doen, is het mogelijk om aangifte onder nummer te doen, indien noodzakelijk, in plaats van onder de eigen naam. Aangiften kunnen in sommige gevallen ook elders dan op het bureau plaatsvinden, zeker als dat voor het slachtoffer belangrijk is in verband met veiligheid of andere fysieke of psychische redenen.
Bijlage bij Kamerstuk 33826 nr. 10, 13.7.15
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/blg-550521.pdf