WBV 2014/37: regels grensdetentie kinderen en alleenstaande minderjarigen

De Gesloten Gezinsvoorziening (GGV) in Zeist is een nieuwe bewaringsmodaliteit voor gezinnen met minderjarige kinderen. De GGV is bedoeld voor gezinnen met minderjarige kinderen die aan de buitengrens asiel hebben gevraagd en aan wie, na een negatieve uitkomst van de screening aan de grens, de verdere toegang tot Nederland is ontzegd. Ook kunnen gezinnen met minderjarige kinderen ter fine van uitzetting er kort voor vertrek worden geplaatst alsmede alleenstaande minderjarige vreemdelingen die in een gesloten setting aan hun terugkeer dienen te werken. De tijdelijke voorziening van de GGV is per 1 oktober 2014 in gebruik genomen, waarbij de structurele locatie van de GGV voor eind eerste kwartaal 2015 zal worden opgeleverd. (...)

De IND kan gezinnen met minderjarige kinderen alleen in grensdetentie plaatsen, indien er indicaties van mogelijke risico’s voor het geestelijk of lichamelijk welzijn voor het minderjarige kind zijn of nader onderzoek naar de volwassen vreemdeling of zijn gestelde relatie tot het minderjarige kind nodig is. Alleenstaande minderjarigen die aan de grens asiel vragen, worden nooit in grensdetentie geplaatst. (...)

Bewaring van gezinnen met minderjarigen en alleenstaande minderjarigen zal, nog meer dan bij volwassenen die in bewaring geplaatst worden, alleen als laatste middel worden toegepast om terugkeer te realiseren. Hierbij is het belang van de motivering van de inbewaringstelling benadrukt waarbij eveneens de medische achtergrond, de leeftijd van de kinderen en, bij een gezin met minderjarigen, de samenstelling (volledigheid) van het gezin meegewogen dienen te worden. De termijn van bewaring is in beginsel twee weken, waar van kan worden afgeweken onder bijzondere omstandigheden.

De vrijheidsontneming van één meerderjarig familielid is beleidsmatig niet langer mogelijk. De eenheid van het gezin dient te prevaleren.

staatscourant Nr. 36927, 22.12.14
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2014-36927.html