Agenda

Demonstratie: MENS EN HULP NOOIT STRAFBAAR!, 13 juli 13u Schouwburgplein Rotterdam

De Tweede Kamer wil mensen zonder verblijfspapieren strafbaar maken en iedereen die hen helpt ook. Schandalig! Het bestaan van tienduizenden mensen in Nederland wordt verboden en daarmee angstig.

In Rotterdam nam het College mensen al hun bed, bad en brood af. De morele ondergrens is bereikt! Mensenrechten worden geschonden, dit kan niet langer.

Spreek je uit! A.s zondag 13 juli tonen wij solidariteit en medemenselijkheid en voeren wij actie tegen haat en polarisatie.

Want geen mens is illegaal & iedereen heeft recht op een menswaardig bestaan. Toon solidariteit!

Wake Wij Maken Plek, 17 juli 18:00 - 19:00 uur Stadhuis Amsterdam

Film TATA, vanaf 17 juli

TATA vertelt over de relatie tussen Lina, een Moldavische journaliste, en haar vader, een arbeidsmigrant in Italië, van wie ze al jarenlang vervreemd is. Als hij haar een videobericht stuurt waarin hij blauwe plekken op zijn armen toont, blijkt hij te worden uitgebuit. Ze besluit hem te helpen, rust hem uit met een verborgen camera en begint zo aan een parallelle reis – een spannende en ontroerende ontdekkingstocht naar een patroon van huiselijk geweld dat haar familie al generaties lang achtervolgt. TATA is een rauw portret van een familie die verwikkeld is in een onophoudelijke strijd tegen toxische mannelijkheid en een aangrijpend verhaal van een dochter die vastberaden is om de cirkel te doorbreken – voor zichzelf, voor de volgende generatie, en zelfs voor degene die haar pijn heeft gedaan.

https://cinedeli.nl/film/tata/

Wake Detentiecentrum Zeist 3 augustus, 16:30u

Elke 1e zondag van de maand staan we stil bij de situatie van vreemdelingen in het detentiecentrum Zeist.

Kom ook. Neem bloemen mee. Neem mensen mee.
info: 0629025008 en www.wakezeist.nl of fb

Wake detentiecentrum Rotterdam, 3 augustus 16-17u

Elke eerste zondag van de maand is er een wake bij het Detentiecentrum bij Rotterdam-The Hague Airport (Vliegveld Zestienhoven). Je bent van harte welkom om samen met ons d.m.v. liederen, gedichten, gebeden en verhalen uitdrukking te geven aan je schaamte en onvrede over het Nederlandse vreemdelingenbeleid.

Locatie: Detentiecentrum bij Rotterdam-The Hague Airport (vliegveld Zestienhoven), Portelabaan 7, 3045 AT Rotterdam
https://www.maraprojecten.nl/agenda/wake-bij-detentiecentrum-rotterdam-30/

Solidarity and Resistance Camp, 4-7sept Biesenthal near Berlin

This Camp is for You if…

  • You’re active in sea rescue, solidarity work or support networks for people on the move 
  • You fight for freedom of movement and no borders.
  • You are a person with lived experience of flight, migration, or seeking asylum and want to connect, share, and organize. 
  • You are engaged in anti-racist, decolonial, or migrant justice work.
  • You are not organized yet, but are interested to join the struggles.
  • You want to shape the next decade together.

https://sar-camp.wtf/

MIrreM Final Conference and Handbook Launch , 11 september 9-14u Brussel

This event marks the culmination of our work on the MIrreM handbooks about demographic estimates and regularisation and will bring together key stakeholders to discuss findings and insights.

Meer info later op: https://irregularmigration.eu/news/

OnMigration ontmoetingsmiddag, 17 sept 13-17:30u Tolhuistuin A’dam

Voor het vierde jaar op rij nodigen we je van harte uit voor de OnMigration Ontmoetingsmiddag op woensdag 17 september in de sfeervolle Tolhuistuin in Amsterdam-Noord. Laat je inspireren door mini-workshops, scherpe presentaties en verdiepende gesprekken over actuele thema’s rond migratie en vluchtelingen. Of je nu nieuw bent of al vaker bent geweest – dit programma biedt voor ieder wat wils.

Werk je met of voor vluchtelingen en andere migranten? Dan is dit event er voor jou. Meld je aan, ontmoet collega’s, wissel ideeën uit en doe nieuwe inzichten op.

https://onmigration.nl/agenda/onmigration-ontmoetingsmiddag/

VWN Verdiepingscursus: Het Europese Asiel- en Migratiepact – Implicaties voor nationale wetgeving en praktijk - 14 en 28 oktober 12-17u A’ dam

Op 14 mei 2024 werd het Europese Asiel- en Migratiepact aangenomen. Deze hervormingen brengen grote veranderingen met zich mee in het Europese én Nederlandse asielbeleid. Nederland moet de nieuwe wetgeving vóór juni 2026 implementeren. Ter voorbereiding op deze veranderingen organiseert VWN een tweedelige, verdiepende cursus. Naast juridische duiding delen we ook praktijkervaring, opgedaan tijdens onze betrokkenheid bij de beleidsvorming en consultaties rond het Pact.

Deze pactcursus is verdeeld over de volgende sessies:

  • Sessie 1: Vernieuwde asielprocedure, grens- en versnelde procedure & AMMR, 14 oktober 12:00–17:00 (inclusief lunch van 12:00-13:00)
  • Sessie 2: Kwalificatieverordening, afwijzingsgronden & opvang, 28 oktober 12:00–17:00 (inclusief lunch van 12:00-13:00)

Kosten: €300 per cursus (excl. btw), €600 voor beide. WRV-leden krijgen 10% korting per cursus.
https://www.vluchtweb.nl/vluchtweb-nieuws/verdiepingscursus-het-europese-asiel-en-migratiepact-implicaties-voor-nationale

Manifestatie: 20jr na de Schipholbrand, 26 oktober

Op 26 oktober organiseren we een bijzondere manifestatie in het teken van Teranga — de Senegalese kunst van gastvrijheid. Dit doen we ter ere van Papa Sakho, oprichter van We Are Here, kunstenaar en vriend. We herdenken ook de Schipholbrand van twintig jaar geleden, waarbij Sakho maar net overleefde. Samen willen we stilstaan bij zijn leven, protesteren tegen vreemdelingendetentie en de kracht van kunst inzetten als vorm van verzet.

We nodigen je uit om hier deel van uit te maken. Als aanwezige, als spreker, en ook als donateur.

Meer info later op: https://schipholbrand.net/nl/

HERDENKING OMGEKOMEN VLUCHTELINGEN AAN DE EUROPESE GRENZEN 2 november 13:15 / 15:00, Mozes en Aäronkerk in A’ dam

Aan de buitengrenzen van Europa spelen zich dagelijks dramatische scenario’s af. Mensen die op zoek zijn naar een beter en veiliger leven, verdrinken in zee of komen op andere manieren onderweg om. Bij de herdenking (vanaf 15u) nemen hun verhalen een belangrijke plaats in. Hun namen worden genoemd en een aantal verhalen, opdat zij niet vergeten worden.

Voorafgaand aan de herdenking zal Elise Kant (Het Haella Fonds) spreken in het voorprogramma om verhalend ingaan op de situatie van vluchtelingen in Europa. Het Haella Fonds steunt initiatieven voor hulp aan ongedocumenteerden. Onlangs was Elise Kant zeven weken op Lesbos en hielp ze in het grote vluchtelingenkamp. Deelnemers aan de bijeenkomst kunnen aansluitend met haar in gesprek.

Het voorprogramma vindt plaats in het Huis van Sant’Egidio (13.30 - Waterlooplein 205, naast de kerk). De inloop met koffie en thee is om 13.15. Tijdens de herdenkingsdienst in de Mozes en Aäronkerk (15:00- Waterlooplein 207) verzorgt Theologe Janneke Stegeman de overweging. De herdenking wordt afgesloten met een processie naar de Amstel, waar bloemen kunnen worden uitgestrooid om de overledenen te gedenken.

European Migration Forum, 27-28 Nov, Brussels

The EMF is a platform for dialogue between civil society and the European institutions on issues relating to migration, asylum and the integration. 

This year's EMF, entitled "Harnessing migrants’ skills in the EU", aims to bring civil society organisations together to discuss and engage with Member State and EU policy-makers on the challenges and opportunities that arise when it comes to protecting and promoting the skills of migrants.

More information and the on-line application form are available on the EESC's dedicated page on the forum and in the article on the European Commission’s website.

The deadline for applications is 8 September 2025.

Aanmelden: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/2721f56d-0a8e-58ea-8e79-b8828bf59dc2