Agenda

Expositie Ongedocumenteerd en op leeftijd, 15feb-22mrt Mozes en Aäronkerk A’dam

Fotografe Mona van den Berg volgde 23 mensen die al decennia in Nederland wonen, maar nooit verblijfspapieren hebben gekregen. Door hun een gezicht te geven krijgen we een beeld dat achter hun verborgen bestaan schuil gaat.

De expositie kan tot 22 maart iedere donderdag en vrijdag bezocht worden van 12.00 tot 16.00 uur.

https://www.santegidio.nl/ongedocumenteerd-en-op-leeftijd/

OnMigration online Training draagvlakversterking, 11mrt – 27mei

In vijf sessies van 90 minuten gaan we in op de belangrijkste bouwstenen voor het werken aan draagvlak voor migratie. Je ontmoet andere professionals en doet kennis op over denkkaders, handige tools en relevante onderzoeken. De training is ontwikkeld voor communicatieprofessionals, lobbyisten, beleidsmakers, portefeuillehouders migratie en andere geïnteresseerden die zich direct of indirect, in werk of privé, bezig houden met draagvlak voor migratie.

https://onmigration.nl/agenda/nieuw-onmigration-leertraject-699408151/

Webinar PKN: Hoe zet je je als gemeente in voor vluchtelingen?, 19 maart - 20-21:30

Ook mensen met een vluchtverhaal zijn mensen met talent! Daarom staan in de visie van de Protestantse Kerk op vluchtelingen de kernwaarden gelijkwaardigheid en inclusiviteit centraal. Tijdens dit webinar ontdekken we hoe vanuit die kernwaarden in actie kunnen komen. Door verbinding te leggen met vluchtelingen en met organisaties in de omgeving van je kerk kun je niet alleen komen tot acties vóór vluchtelingen, maar vooral ook mét hen. En je ontdekt hoeveel je van elkaar kunt leren en ontvangen.

https://protestantsekerk.nl/evenementen/diaconale-webinars/

Online Event: Local innovation in migration governance, March 21st 13:30-15u

To lay the groundwork for a shared future, cities in all EU member states develop best practices based on their unique expertise and hand in hand with their civil society.

The event will comprise 5 breakout sessions: 

  • municipal and protection seeker participation in distribution decisions
  • supporting refugees through digital streetwork
  • funding integration activities
  • Utrecht’s Plan Einstein Overvecht
  • Villeurbanne’s citizen card for all city inhabitants

Find more info and sign up for one of the breakout sessions here, and register for the event here.

Filmfestival Movies that Matter, 22-30mrt den Haag

met oa:

  • Green Border: over vluchtelingen op de grens Witrusland-Polen
  • The Border crossed us: over mensensmokkel op de grens Mexico-Texas

https://moviesthatmatter.nl/

Clubavond: Beats Be­yond Bor­ders – Uniting in Solidarity, 22mrt 22-3u Sexyland Amsterdam

Ongedocumenteerde Amsterdammers worden vaak geweigerd bij clubs, en mogen niet altijd deel uitmaken van het nachtleven. Maar op dit evenement wel!

We vragen iedereen die het kan missen om een solidariteits-kaartje te kopen voor de groep ongedocumenteerde mensen/vluchtelingen. Een kaartje is normaal 3 euro, maar deze avond vragen we er 12 euro voor (zodat je een drankje en een kaartje betaalt voor een ander).

https://www.sexyland.world/calendar/2024/03/22/?e=1042

Theater Hosseini, 22mrt 20u Utrecht

Wat doe je als je geliefde uitgeprocedeerd is?

Hosseini is een aangrijpend autobiografische portret van Renée Coralie van Beek.

In de noodopvang van Leiden ontmoet zij tijdens het geven van Nederlandse les de Afghaanse vluchteling Ayoub. Na hun ontmoeting staat haar leven op z'n kop: ze worden verliefd en zij raakt tegen iedere verwachting in zwanger. Parallel aan de verliefdheid loopt Ayoub’s asielprocedure. Een procedure die abrupt eindigt in de illegaliteit.

Hosseini toont de achterkant van het Nederlandse asielbeleid. Het neemt je mee naar de onbekende wereld van een vluchteling die hier in Nederland uit de trein stapt. Het is een verhaal over dat wat je niet in de krant leest.

Over machteloosheid. Over de voortdurende angst om elkaar kwijt te raken. Over hoe hoop te houden in een uitzichtloze situatie.

https://www.verhalenhuisutrecht.nl/activiteit/voorstelling-hosseini-renee-coralie-van-beek/

Landelijke Demonstratie Samen Tegen Racisme en Discriminatie, 23 maart 13:00 - 17:00 Dam A’dam

Extreem nationalistisch rechts wint terrein, niet alleen in Nederland maar wereldwijd. Een groeiende bedreiging voor allen die te maken hebben met discriminatie en racisme. Alleen door gezamenlijk op te treden, kunnen we deze dreiging effectief tegengaan.

De opkomst van extreem nationalistisch rechts vindt plaats te midden van escalerende conflicten in Oekraïne en Palestina, de toenemende negatieve gevolgen van klimaatverandering, een wereldwijde economische crisis, en groeiende onderdrukking van protesten. Extreem nationalistisch rechts richt zich daarbij vooral op asielzoekers, moslims, anti-Zwarte-Piet-activisten en Nederlanders met een migratieachtergrond. De LHBTQIA+ gemeenschap, vrouwen en vertegenwoordigers van ‘de liberale elite’ worden eveneens aangevallen.

Op institutioneel wantrouwen wordt ingespeeld om steun te verwerven voor discriminerende en racistische agenda’s. Het is zorgelijk dat de krachten tegen extreem nationalistisch rechts vaak gefragmenteerd zijn. Dat moet anders.

https://samentegenracisme.org/agenda/landelijke-demonstratie-samen-tegen-racisme-en-discriminatie/

Film ‘Burners’, 29mrt de Doelen R’dam

De film ‘Burners’ volgt een dag uit het leven van Mustafa, een voormalige hardloopkampioen, die zijn weg in Europa zoekt in de hoop op een beter leven. Onderweg ontmoet hij de ambitieuze jonge Reda die net als hijzelf vastberaden is om zijn droom te verwezenlijken. Samen worden ze geconfronteerd met de harde realiteit van illegale migratie en de obstakels die ze moeten overwinnen om hun doelen te bereiken.

‘Burners’ is niet alleen een verhaal van strijd en doorzettingsvermogen, maar ook een oproep om aandacht te vestigen op de uitdagingen waarmee deze jongeren worden geconfronteerd. In het bijzonder richt de film zich op de ervaringen van ‘burners’ uit Marokko, die een veiligere en welvarendere toekomst zoeken in Europa. Uit angst om teruggestuurd te worden naar land van herkomst, verbranden zij hun paspoorten.

https://www.dedoelen.nl/nl/agenda/22255/nieuwe-korte-film-burners-werpt-licht-op-illegale-migratie-en-dromen-van-jongeren/burners

Webinar: Irregular migrants in EU - Why national institutions matter, 8april 13-14u

In recent years, the issue of irregular migration has ignited intense debates across European countries, prompting varied responses from national governments and the European Union. While some advocate for stronger immigration controls, others emphasise the protection of fundamental rights and greater inclusion of irregular migrants. But more effective policies vis-à-vis irregular migrants require thinking beyond immigration policies. 

This joint webinar will present a theoretical analysis of the role played by national institutions in shaping the lives and policies concerning irregular migrants in Europe, including:

  • why European liberal democracies are conflicted between the goals of immigration control and fundamental rights protection for all people;
  • how this conflict is managed in different institutional contexts;
  • why and how the ‘settings’ of key national institutions – legal institutions, political institutions, labour market institutions, and welfare state institutions – can ‘weigh’ in by favouring different sides of the goal conflict

https://www.eui.eu/events?id=567934

Studiemiddag: ‘Arbeidsmigratie toen en nu’ , 12 april 13-18u Nijmegen

Het Centrum voor Migratierecht (CMR) en het Centrum voor de Geschiedenis van Migranten (CGM) organiseren een studiemiddag over arbeidsmigratie in historisch perspectief. Met oa:

  • Ad Knotter – ‘Ongewenste gasten. Migrantenstakingen in Nederland, 1961-1974. Een onbekend hoofdstuk uit de geschiedenis van de gastarbeid’
  • Malgorzata Bos-Karczewska – ’20 jaar EU-arbeidsmigratie naar Nederland 2004-2024′
  • Koen van der Lijn – ‘Tussen Tabak en Tandils: De rol van Nederlandse Sinologen in het werven van Chinese contractarbeiders’
  • Bert van Stiphout-Kramer – ‘Economische dynamiek en migratie: 1950 tot heden
  • Tesseltje de Lange – ‘Hier leren ze iets! De vermeende ontwikkelingseffecten van gastarbeid naar Nederland 1945-1975

https://centrumgeschiedenismigranten.com/2024/02/20/schrijf-je-in-cgm-studiedag-12-april-arbeidsmigratie-vroeger-en-nu/

VU Conference: Making Rights a Reality for UMW, 17-19 juni 2024

The "Making Rights a Reality for undocumented migrant workers" conference is aimed at bringing together international law instruments protecting the rights of undocumented people, with human rights activism and practice. The conference strives to break new ground in the possibilities for international norms and their effective protection.

We encourage contributions by migrant activists and social organizations which should include in particular the voices of undocumented migrants, and topics such as migrant worker rights-claiming, trade unions and the human rights of migrant workers and much more.

Please submit your proposal by 19 February 2024 at makingrightsreality.rch@vu.nl.

https://acmrl.org/call-for-papers-acmrl-making-rights-conference/

Human Rights in Migration Societies, 18–20 September 2024, University Giessen

References to human rights have become increasingly prominent in migration-related discourse and practices. Actors in migration societies frequently use the language of human rights to articulate their interests and goals. Concurrently, other actors challenge such rights-based claims to migrants’ inclusion. In the legal system, for example, doctrinal arguments based in human rights law and strategic litigation at the European Court of Human Rights play important roles in shaping European immigration and refugee law. In various contexts of political action, migrant and non-migrant activists, diaspora members and policymakers refer to human rights when making political claims, pursuing transitional justice, or legitimizing inclusionary and exclusionary migration and border policies. The advance of human rights discourse is also occurring in professional and other everyday contexts, where the attitudes of actors within migration societies are actually expressed and formed, such as in school contexts, in social work, and in social and traditional media. At the same time, however, European migration laws and policies are becoming increasingly restrictive, leading to human rights violations on a daily basis, discourses of exclusion, and a widespread perception of a “human rights backlash”. How do these observations match?

https://www.medimi.de/en/topic/50.conference-2024.html