Agenda

Museum Arnhem: tussen grenzen, 3 juni – 22 okt

Over de hele wereld bewegen mensen zich over grenzen. In de 21e eeuw migreren mensen meer dan ooit om allerlei politieke, economische en ecologische redenen. Tegelijkertijd is het zich verplaatsen voor heel veel mensen steeds lastiger. Hoe moeilijk, of makkelijk, het gaat, wordt vaak bepaald door je paspoort. Waar ben je welkom en waar niet? En als je in een ander land bent, wanneer voel je je dan thuis? In de tentoonstelling Tussen grenzen geven kunstenaars, mode- en sieraadontwerpers en Arnhemmers antwoorden op die vragen.

https://www.museumarnhem.nl/nl/tentoonstellingen/tussen-grenzen

Onmigration training over Draagvlakverbreding, start 19sept 15:30u

We organiseren deze training op zo’n manier dat je met een beperkte tijdsinvestering kennismaakt met de meest relevante kennis en tools. Tijdens de training ga je ook concreet aan de slag met de theorie. Samen met andere professionals oefen je in een veilige en creatieve setting. In een eigen online werkomgeving trek je op met je intervisiegenoten en vertaal je de theorie naar concrete, voor jou relevante casussen. We leren hierbij volop van elkaar!

Inhoudelijk nemen we je mee langs de belangrijkste bevindingen van OnMigration tot nu toe. We delen wat we al ophaalden, maar besteden vooral veel tijd aan de uitwisseling van ervaringen en het samen behandelen van concrete vragen die door jullie worden ingebracht. Aan de orde komt o.a.:

Hoe werkt polarisatie? Hoe kunnen we de dynamiek van polarisatie inzetten wanneer we meer draagvlak voor migratie willen creëren?

https://onmigration.nl/agenda/nieuw-onmigration-leertraject/

Film Upon Entry, vanaf 21 sept

Met geldige visa reizen Diego, een Venezolaanse stedenbouwkundige, en Elena, een danseres uit Barcelona, van Spanje naar de Verenigde Staten om samen een nieuw leven te beginnen. In het 'land van de onbegrensde mogelijkheden' willen ze hun geluk beproeven en hun carrière een nieuwe boost geven. Maar bij aankomst op het vliegveld in New York worden ze direct meegenomen voor verhoor. Vol ongeloof en verwarring belandt het koppel in een beklemmend inspectieproces waardoor niet alleen hun toekomst, maar ook hun onderlinge band op het spel komt te staan.

https://www.filmladder.nl/film/upon-entry-2023

Documentaire: Kitten of Vluchteling, 26sept 23:40u VPRO

In de korte documentaire Kitten of vluchteling? onderzoekt beeldmaker Tina Farifteh de mechanismen achter empathie, de gevaren van empathie-erosie, en onderwerpt ze de kijker aan een experiment: wie krijgt onze empathie als het aankomt op leven en dood?

Kunstenaar Tina Farifteh kijkt uren per dag naar beelden van mensen op de vlucht. Ze ziet de grove mishandeling en ‘pushbacks’ aan onze Europese grenzen. Honderden filmpjes van verdrinkende mensen. Overvolle, vervuilde kampen, mensen die in Ter Apel buiten slapen.

Maar sinds de invasie in Oekraïne ziet ze ook heel andere taferelen. Mensen reden vorig jaar met hun eigen auto naar de grens, onthaalden vluchtelingen met soep, dekens en teddyberen en namen ze zelfs mee naar hun eigen huis.

Hoe kan het dat we zo empathisch zijn naar de een en zo wreed naar de ander? vraagt Tina zich af. Ze spreekt wetenschappers, mensen die in actie komen, en onderwerpt de kijker aan een experiment: wie zou jij uit een oorlog redden?

https://www.2doc.nl/documentaires/2023/09/kitten-of-vluchteling.html

FairWork : "Werk, migratie en inclusie - het perspectief van de migrant", 28sept 14-17u A’dam

Tijdens deze middag presenteren student-onderzoekers hun onderzoek naar de ervaringen van arbeidsmigranten die van buiten de EU naar Nederland kwamen én nemen we genodigden mee in de achtergrond van de podcast ‘Uitgewrongen’.
Deze middag is bedoeld voor professionals die in hun (vrijwilligers-)werk in aanraking komen met migrantenwerkers van buiten de EU.  

Interesse? Houdt onze nieuwsbrief in de gaten of schrijf je vast in via de event pagina.  

Symposium 10th anniversary Migration Law Clinic, 28sept 10-15u VU A’dam

The Migration Law Clinic is an initiative of the Amsterdam Centre for Migration and Refugee Law of the Vrije Universiteit Amsterdam. The Clinic initially started in October 2013 with four students. Now 10-15 students from a wide variety of nationalities participate in the Clinic.

The goal of the Clinic is firstly, to offer talented students the opportunity to develop their legal skills. Under the supervision of researchers of the Migration Law Section, the students conduct research and write legal advice on a professional level. Secondly, the Clinic seeks to provide high-quality and independent legal advice on complex issues in the field of European migration law which are pending before, in particular, the Court of Justice of the EU and the European Court of Human Rights.

This symposium will be the opportunity to present and reflect on our work during the last ten years and take an outlook to the future of the role of clinics both in terms of teaching and strategic litigation. To this aim, we invite various speakers including students, lawyers, judges, other clinics and staff of the MLC.

Please register until 23 September via the following link!
https://migrationlawclinic.org/2023/09/22/symposium-marking-the-10th-anniversary-of-the-migration-law-clinic/

Wake Detentiecentrum Zeist 1 oktober, 16:30

Elke 1e zondag van de maand staan we stil bij de situatie van vreemdelingen in het detentiecentrum Zeist.

Kom ook. Neem bloemen mee. Neem mensen mee.
info: 0629025008 en www.wakezeist.nl of fb

wake detentiecentrum Rotterdam, 1 oktober 16-17u

Elke eerste zondag van de maand is er een wake bij het Detentiecentrum bij Rotterdam-The Hague Airport (Vliegveld Zestienhoven). Je bent van harte welkom om samen met ons d.m.v. liederen, gedichten, gebeden en verhalen uitdrukking te geven aan je schaamte en onvrede over het Nederlandse vreemdelingenbeleid.

Locatie: Detentiecentrum bij Rotterdam-The Hague Airport (vliegveld Zestienhoven), Portelabaan 7, 3045 AT Rotterdam
https://www.maraprojecten.nl/agenda/wake-bij-detentiecentrum-rotterdam-30/

Tentoonstelling: Refresh Amsterdam #2: War en conflict, 7okt-25feb Amsterdams Museum

Hoe bepaalt geweld uit het verleden je leven in het heden? Wat geef je door aan volgende generaties? In Refresh Amsterdam #2 zijn werken van twintig kunstenaars uit verschillende disciplines te zien, geselecteerd door middel van een open call. Met hun werk tonen zij hoe oorlogen en conflicten over de hele wereld en door de tijd heen een rol spelen in de stad Amsterdam.

Deze tweede editie is georganiseerd samen met meer dan twintig Amsterdamse culturele instellingen, met het collectief We Sell Reality als hoofdpartner.

https://www.amsterdammuseum.nl/tentoonstelling/refresh-amsterdam-2/26216

Film en Lezing Carolus Grütters bij Stichting GAST, 9 oktober 20u Maranathakerk Nijmegen

Stichting Gast behartigt al meer dan 20 jaar de belangen van ongedocumenteerden.

Dr. Carolus Grütters, tot voor kort verbonden aan de Radboud Universiteit te Nijmegen en expert op het gebied van migratievraagstukken zal een lezing verzorgen over het Nederlandse asielbeleid. Daarbij zal ingegaan worden op de vraag hoe het mogelijk is dat ogenschijnlijk redelijke kopstukken uit de politiek en de media tot steeds onzinniger opvattingen/oplossingen voor het asielvraagstuk komen, en of ‘echte’ realistische oplossingen mogelijk zijn.

Voorafgaand aan de lezing vertonen we een korte, informatieve film over Stichting Gast. (5 minuten). Deze film zal worden ingezet om verschillende organisaties, scholen en bedrijven in Nijmegen te informeren over de situatie van ongedocumenteerde mensen in Nijmegen.

Wilt u voor 4 oktober per mail aangeven (info@stichtinggast.nl) of u komt en met hoeveel personen. Geeft u ook even door als u onverhoopt verhinderd bent.
De toegang tot deze lezing is gratis. Een vrijwillige gift is welkom.

Inspiratiedag Werkgroep Vluchtelingen van de Raad van Kerken, 4 november 10-16u Utrecht

Rond het thema 'Love the stranger' vertellen vluchtelingen over eigen ervaringen, worden verschillende actieve opvanglocaties in Utrecht bezocht en deelt hoogleraar Diaconaat Thijs Tromp zijn inzichten. Terwijl wethouder Rachel Streefland deelnemers aan de dag laat kennismaken met de praktijk van vluchtelingenopvang in Utrecht. Gedurende deze Inspiratiedag is er alle ruimte voor uitwisseling met de sprekers en andere deelnemers. De dag wordt afgesloten met een hartverwarmende viering en een drankje.

De Werkgroep Vluchtelingen is voor vragen of suggesties het beste bereikbaar per e-mail: cej.vanloon@kpnmail.nl

Pharos: Symposium Zorg en welzijn arbeidsmigranten, 6 november 13-17u Utrecht

Veel arbeidsmigranten hebben een relatief goede gezondheid wanneer ze komen werken in Nederland. Maar door een combinatie van factoren, zoals werk- en woonomstandigheden, chronische stress en de onbekendheid met het zorgsysteem in Nederland, zijn de risico’s voor hun fysieke en mentale gezondheidsproblemen aanzienlijk. Dit geldt ook voor kinderen van arbeidsmigranten.

Dit symposium gaat over de ontwikkelingen sinds het eerste symposium over dit onderwerp (2 juni 2022) en het onderzoek van Pharos Zorg(en) voor arbeidsmigranten. Wat is er sindsdien gebeurd op het gebied van zorg, welzijn en jeugd, en welke acties zijn de komende periode van belang?

https://www.pharos.nl/agenda/symposium-zorg-en-welzijn-arbeidsmigranten/

Studiebijeenkomst Stichting Presentie: Als overleven je leven is - En hoe je als professional dan van betekenis kunt zijn, 17nov 10-13u Utrecht

Op deze studiebijeenkomst gaan we in op hoe we overleven kunnen beschrijven en begrijpen. Wie zijn eigenlijk die mensen wier leven overleven is? Wie zijn wij om dat zo te zeggen? Wat betekent en helpt het als we het overleven noemen? We zoeken naar nieuwe taal om dit soort levens – en dit aspect van leven überhaupt – beter op noemer te brengen. Beter dan woorden als psychisch kwetsbare mensen, onderklasse, probleemgezinnen, recidivisten, sociaal zwakke buurten et cetera.

Ook onderzoeken we hoe het is om als professional met mensen op te trekken die aan het overleven zijn. Wat helpt of steunt wél? Wat kan zorg, hulp of troost zijn voor mensen en in levens waarin niet zoveel opgelost of verholpen kan worden? En wat vraagt het van professionals om aan te zien en uit te houden dat het goede leven onbereikbaar is? Hoe kan relationele verdraagkunst voor professionals eruit zien?

https://stichtingpresentie.paydro.com/studiebijeenkomst-17-november-2023-als-overleven-je-leven-is

European Migration Forum: Migrants in Europe today: specific needs, skills and communication for stronger inclusion, 4-5 december Brussel

The EMF is a platform for dialogue between civil society and the European institutions on issues relating to migration, asylum and the integration. This year's EMF aims to address how to identify and support migrants and refugees with specific needs; examine public attitudes and communication on migration and inclusion, as well as look at sustainable labour market integration.

The forum will seek an interactive and participatory approach from participants and EU policy-makers alike. The core of the event will consist of roundtable discussions, working groups, and panel discussions. All participants will be expected to actively engage in discussions.

The deadline for applications is 14 September 2023. We look forward to receiving your application.
https://www.eesc.europa.eu/en/agenda/our-events/events/european-migratio...