Cie Meijers: kritiek op toegang autoriteiten tot Europees Reizigers Registratiesysteem (EES)

Er zijn twee ingrijpende ontwikkelingen gaande rond de ontwerpverordening voor het Entry/Exit System, een databank die met vingerafdrukken en pasfoto’s de binnenkomst en het vertrek van alle derdelanders binnen het Schengengebied moet gaan registreren.

Ten eerste zijn de lidstaten unaniem van mening dat gegevens uit het EES al vanaf de invoering van het systeem direct raadpleegbaar moeten zijn voor strafrechtelijke autoriteiten. Daarnaast wordt de standaard bewaartermijn van reizigersgegevens omhoog getrokken van zes maanden naar vijf jaar.

Voor de commissie Meijers is niet inzichtelijk waarom bovengenoemde wijzigingen van het oorspronkelijke voorstel een noodzakelijke en proportionele beperking vormen op het recht op gegevensbescherming. Bij een bewaartermijn van zes maanden zullen gemiddeld 270 miljoen derdelanders in het EES staan, bij vijf jaar vermoedt de commissie Meijers dat van meer dan een miljard personen de gegevens in dit nieuwe bestand worden opgeslagen. Deze gegevens zullen gedurende die periode door talloze opsporings-, immigratie- en veiligheidsambtenaren in de hele EU geraadpleegd kunnen worden. Zoals elke individueel genomen opsporingsmaatregel moet raadpleging van deze nieuwe massale databank voldoen aan eisen van proportionaliteit en subsidiariteit. De criteria zijn hier echter ruim in geformuleerd. Daarnaast lijkt ook een ruime definitie van ‘terrorisme en andere ernstige misdrijven’ te worden gehanteerd. Dit betreft niet alleen misdrijven die even ontwrichtend en schokkend zijn als terrorisme, maar ook handel in gestolen voertuigen, computercriminaliteit en documentvervalsing.

Cie Meiers, 6.10.14
http://www.commissie-meijers.nl/assets/commissiemeijers/CM1409%20Brief%20over%20de%20JBZ-raad%20van%209%20en%2010%20oktober%202014.pdf