Comensha: Schrijnend Pad procedure mensenhandel

Je komt in aanmerking voor het Schrijnend Pad als je kunt aantonen dat je niet in staat bent om aangifte van mensenhandel te doen. Of omdat je ernstig bedreigd wordt en aangifte een direct gevaar voor je oplevert, en/of omdat je dusdanige psychische of medische klachten hebt dat aangifte doen niet mogelijk is, en/of omdat je minderjarig bent. Als bewijsmiddel is een verklaring van politie of Koninklijke Marechaussee (KMar), waaruit blijkt dat er aanwijzingen zijn van mensenhandel, noodzakelijk. Ook moet je in ieder geval één van de volgende verklaringen kunnen overleggen:

  • Een verklaring van politie of KMar waaruit blijkt dat niet van je kan worden verwacht dat je medewerking verleent aan het strafproces, in verband met ernstige bedreigingen in Nederland door de mensenhandelaar
  • Een gedagtekend en ondertekend schriftelijk bewijs van een medische behandelaar(s), waaruit blijkt welke medische klachten je hebt, welke gevolgen deze klachten hebben voor de medewerking aan het strafproces, en de naam, het adres en het registratienummer  van het register van Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG) of het Nederlands Instituut van Psychologen van de behandelaar(s)
  • Een verklaring van politie of KMar waaruit blijkt dat niet van je verwacht kan worden medewerking te verlenen aan het strafproces in verband met je minderjarigheid.

https://www.comensha.nl/actualiteiten/item/het-schrijnend-pad-tijdelijk-verblijf-voor-slachtoffers-mensenhandel-die-geen-aangifte-kunnen-doen/