Rb: advies DT&V bij aanvraag buitenschuld onzorgvuldig

Aan zijn aanvraag voor een buitenschuldvergunning legt de vreemdeling ten grondslag dat hij heeft geprobeerd zijn vertrek te realiseren naar Azerbeidzjan, Armenië en Rusland, maar dat hij daar niet in is geslaagd. Middels een rapport heeft hij daarnaast willen aantonen dat hij uit Baku afkomstig is.

De rechtbank oordeelt als volgt. In geschil is de vraag of de staatssecretaris het advies van DT&V aan zijn besluitvorming ten grondslag heeft mogen leggen. De rechtbank is van oordeel dat dat niet het geval is, nu de staatssecretaris niet heeft voldaan aan zijn vergewisplicht. Uit zowel het document als het advies van DT&V blijkt niet op welke wijze het onderzoek van het ministerie heeft plaatsgevonden. Daarin staat namelijk niet vermeld op welke bronnen het ministerie zich heeft gebaseerd, tot welke instanties of personen het ministerie zich heeft gewend om voornoemde informatie te verkrijgen en met welke specifieke deskundigheid de vragen van het ministerie zijn beantwoord. Hoewel DT&V benadrukt dat de uitkomst van het identiteitsonderzoek zorgvuldig en middels de gebruikelijke werkwijze tot stand is gekomen, is niet toegelicht hoe die werkwijze eruitziet. De gang van zaken en tegenstrijdige informatie over de AVG-verzoeken bij het ministerie en bij DT&V roepen bovendien vragen op.

De staatssecretaris heeft de Quickscan van TOELT evenmin aan zijn besluitvorming ten grondslag kunnen leggen. Het is onduidelijk op basis van welke informatie TOELT tot de conclusie is gekomen dat het om een Rus, Oekraïener of Wit-Rus gaat. Het had op de weg van de staatssecretaris gelegen om te onderzoeken of een taalanalyse toch zinvol was. De staatssecretaris is tot slot onvoldoende gemotiveerd ingegaan op het verslag van het bezoek van de gemachtigde van de vreemdeling aan Baku. Daaruit kan worden afgeleid dat de vreemdeling langere tijd in Baku heeft verbleven.

Beroep gegrond.
Rb Amsterdam AWB 20/6115 en AWB 20/6622, 19.3.21
http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBDHA:2021:2842