Rb: art-64 zolang uitzetting en overdracht van psychiatrische patiënt naar Nigeria niet geregeld is

Uit het BMA advies blijkt niet dat de genoemde "inpatient-" en "outpatient-treatment by psychiatrist/ psychologist" dan wel "psychiatrie crisis intervention in case of suicide attempt" zorg in de vorm van 24 uur (preventief) toezicht omvat. Daarom is niet inzichtelijk of deze bron als grondslag kan dienen voor de conclusie dat de voor de vreemdeling noodzakelijke (mantel)zorg in Nigeria aanwezig is. Alleen al daarom is het advies niet inzichtelijk en niet zorgvuldig tot stand gekomen.

Naar het oordeel van de rb is het arrest TQ ook van belang voor de beoordeling van de onderhavige zaak, waarin vast staat dat er een medische noodsituatie ontstaat en dus een mogelijke schending van art. 3 EVRM / 4 Handvest als de vreemdeling niet de voor haar noodzakelijke behandeling krijgt en het BMA in verband daarmee als voorwaarde voor verwijdering heeft gesteld dat fysieke overdracht aan de behandelaar vereist is om dat risico te voorkomen. Zoals het Hof heeft overwogen dient SvJ&V zich er in dat licht van te overtuigen dat van een mogelijke belemmering geen sprake is. De stelling van SvJ&V dat aan de voorwaarden van het BMA-advies in algemene zin kan worden voldaan en dat als extra waarborg geldt dat uitzetting niet zal plaatsvinden, indien zou blijken dat fysieke overdracht niet zou kunnen plaatsvinden in het geval van de vreemdeling, treft geen doel want dit volstaat niet. SvJ&V had bij het onderzoek naar de mogelijkheid tot fysieke overdracht contact moeten (laten) opnemen met de in het BMA-advies genoemde behandelaar of behandelaars en van hen de garantie moeten verkrijgen dat de fysieke overdracht van de vreemdeling in beginsel mogelijk is, om zo te garanderen dat adequate medische behandeling gecontinueerd kan worden na verwijdering van de vreemdeling naar het land van herkomst. Nu SvJ&V dat heeft nagelaten, staat niet vast dat een mogelijke schending van art. 3 EVRM / art. 4 Handvest bij verwijdering kan worden voorkomen.

Beroep gegrond; draagt SvJ&V op aan de vreemdeling uitstel van vertrek te verlenen op grond van art. 64 Vw, met ingang van 22 november 2019.
Rb Haarlem (mk), AWB 20/4131, 9.11.21
http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBDHA:2021:12304