Rb Frankrijk: risico genitale verminking meisjes Egypte

De minderjarige vreemdeling uit Tanta heeft in Frankrijk een asielaanvraag gedaan en legt hieraan ten grondslag dat zij behoort tot de groep van vrouwen en kinderen die in Egypte blootstaan aan het risico van genitale verminking, waar deze praktijk een sociale norm is. Het Franse Bureau voor de Bescherming van Vluchtelingen en Staatlozen (OFPRA) heeft op besloten haar verzoek af te wijzen. De vreemdeling ging in beroep bij de nationale rechtbank voor asielzaken (CNDA).

De rechtbank achtte het beroep gegrond en verleende vluchtelingenbescherming. De rechtbank stelde vast dat de vreemdeling behoorde tot de sociale groep van vrouwen en kinderen die blootstaan aan het risico van genitale verminking. Het hof merkte voorts op dat uit openbare documenten blijkt dat deze praktijk in heel Egypte zeer veel voorkomt (gemiddelde prevalentie van 87%) en dat de gemiddelde leeftijd waarop personen eraan worden blootgesteld tien jaar is. Wat de individuele situatie van de vreemdeling betreft, stelt het hof de persoonlijke vrees van het jonge meisje vast, aangezien haar tantes van moederskant de praktijk steunen. Haar vader zou zich er niet tegen kunnen verzetten, aangezien hij bij besluit van dezelfde dag als vluchteling is erkend op grond van de vervolgingen waaraan hij in Egypte zou worden blootgesteld wegens zijn politieke opvattingen.

Beroep gegrond.
CNDA (Frankrijk), no. 21059269, 8.9.22
http://www.cnda.fr/Media/TACAA/CNDA/Documents-CNDA/Decisions-grande-formation-et-sections-reunies/CNDA-8-septembre-2022-Mme-E.-n-21059269-C