Rb: intrekken NLerschap Rwandees niet goed gemotiveerd, onzorgvuldig ind ambtsbericht

Eiser is geboren op [geboortedatum] 1949 in Rwanda. In 1997 is aan eiser een verblijfsvergunning als verdragsvluchteling verleend, in 2003 is aan eiser het Nederlanderschap verleend....

De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid heeft het Nederlanderschap van eiser ingetrokken omdat er volgens hem ernstige redenen waren om te veronderstellen dat hij betrokken was bij het plegen van ernstige misdrijven tijdens de Rwandese genocide in 1994.

De rechtbank oordeelt dat de intrekking van de Nederlandse nationaliteit van eiser onzorgvuldig is geweest. Na het inzien van de onderliggende stukken van het individueel ambtsbericht oordeelt de rechtbank, dat de staatssecretaris zich niet op dit ambtsbericht had mogen baseren. Volgens de rechtbank bestaan er namelijk concrete aanknopingspunten voor twijfel aan de juistheid van de in het ambtsbericht opgenomen informatie. Zo is op verschillende punten sprake van ogenschijnlijk tegenstrijdige informatie en blijkt uit het individueel ambtsbericht niet hoe daar bij de beoordeling van die informatie mee is omgegaan. Ook is sommige informatie slechts gebaseerd op één bron en is er veel onduidelijkheid over de aard van een organisatie waar eiser bij betrokken was. Bij dit alles betrekt de rechtbank dat er vrij veel onderzoek is gedaan naar de gebeurtenissen waar eiser bij betrokken zou zijn geweest (onder andere in het kader van rechtszaken bij het Rwandatribunaal), maar dat zijn naam daarbij nooit als (mede)verantwoordelijke naar boven is gekomen. Vanwege de lange duur van de procedure heeft eiser ook recht op een schadevergoeding. Beroep gegrond.

Rb Arnhem ARN 20/4676, 17.7.23
https://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBGEL:2023:4063