Rb: Turkse werknemer hoeft geen vingerafdrukken te geven voor mvv, ivm Associatieverdrag

De mvv-aanvraag voor 'arbeid in loondienst' van eiser (Turkse nationaliteit) is ingewilligd, onder de voorwaarde dat hij zijn vingerafdrukken laat afnemen en een pasfoto inlevert. Eiser heeft bezwaar en daarna beroep ingesteld.

Aangezien de verplichting tot afname van biometrische gegevens een voorwaarde is voor de afgifte van een mvv, kan niet anders worden geconcludeerd dan dat deze verplichting een formele voorwaarde is voor de eerste toelating tot Nederland. Ook is het een nieuwe voorwaarde, omdat deze verplichting, ingevoerd met de Wet biometrie en het Besluit biometrie, niet gold t.t.v. de inwerkingtreding van de stand-stillbepalingen. Aangezien het in de stand-stillbepalingen gestelde verbod op nieuwe beperkingen de algemene regel is, dient een rechtvaardigingsgrond, als uitzondering op deze regel, strikt te worden uitgelegd (zie naar analogie HvJ EU-arrest Brey, r.o. 70, JV 2013/352).

Verplichte afname van biometrische gegevens is geen evenredig middel om verbetering van de identiteitsvaststelling van vreemdelingen en bestrijding van identiteitsfraude, documentfraude en identiteitsdiefstal te bereiken. De verwerking van biometrische gegevens gaat voorts verder dan noodzakelijk, nu die gegevens tevens beschikbaar kunnen worden gesteld voor o.m. de opsporing en vervolging van strafbare feiten.

Beroep gegrond; bezwaard gegrond; draagt verweerder op de biometrische gegevens van eiser te vernietigen.
VK Rb Rotterdam (mk), AWB 15/2131, 3.2.16
idem Rb Rotterdam AWB 15/1215, 3.2.16