Rb: verlenging NLs vreemdelingenpaspoort voor Turkse kennismigrant ivm asielredenen

Naar het oordeel van de voorzieningenrechter kan een vreemdelingenpaspoort niet alleen wordt verstrekt aan de vreemdeling die geen reisdocument van een ander land heeft en kan krijgen, maar ook aan de vreemdeling die een reisdocument van een ander land heeft waarmee het in de praktijk niet mogelijk is om te reizen en van wie niet kan worden gevergd om een nieuw reisdocument aan te vragen.

De voorzieningenrechter concludeert dat bij de aanvraag van verzoekers vreemdelingenpaspoort verweerder kennelijk het standpunt heeft ingenomen dat het bezit van een geldig Turks paspoort niet in de weg stond aan de verlening van een vreemdelingenpaspoort aan verzoeker, hoogstwaarschijnlijk omdat verzoeker in de praktijk niet met dat Turkse paspoort kon reizen. Het paspoort was volgestempeld en de vreemdeling staat bekend als Gülen-aanhanger en kan dus geen nieuw paspoort aanvragen.

Verweerder heeft niet gesteld dat de situatie daarna is veranderd. Het is aan verweerder om in de beslissing op het administratief beroep hierover een kenbare en inzichtelijke motivering te geven.

Rb Amsterdam AWB 21/3266, 27.10.21
http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBDHA:2021:11754