SvJ&V: uitlezen telefoons asielzoekers toegestaan

SvJ&V: VW moet aangepast om uitlezen telefoons asielzoekers wettelijk te verankeren

De Afdeling advisering van de Raad van State vond dat de huidige regeling in de Vreemdelingenwet 2000 die ziet op –kort gezegd– het inzien van bescheiden na het indienen van een asielaanvraag in een sterkere en specifiekere bescherming zou moeten voorzien om ook het uitlezen van digitale gegevensdragers van de asielzoeker mogelijk te maken. Artikel 107a van de Vreemdelingenwet 2000 biedt een uitdrukkelijke wettelijke basis voor het verwerken van bijzondere persoonsgegevens voor zover deze gegevens noodzakelijk zijn voor onder meer de doelmatige en doeltreffende uitvoering van de toelating en het verblijf van vreemdelingen. Ter waarborging van de persoonlijke levenssfeer wordt dit artikel nader uitgewerkt in de artikelen 7.1a tot en met 7.1d van het Voorschrift Vreemdelingen 2000. Hiermee doe ik recht aan het advies van de Raad van State.

Zoals eveneens vermeld in het nader rapport, zal op een geschikt moment artikel 55, tweede lid, Vreemdelingenwet 2000 worden verhelderd, zodat daaruit uitdrukkelijk blijkt dat ook digitale gegevensdragers kunnen worden ingezien en uitgelezen. Hoewel de bevoegdheid om digitale gegevensdragers in te zien en uit te lezen op grond van artikel 55, tweede lid, van de Vreemdelingenwet 2000 bestaat, is het passend dit te verduidelijken in de wetstekst.

https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2022/02/11/antwoorden-kamervragen-over-het-controleren-en-koppelen-van-data-van-onschuldige-mensen/antwoorden-kamervragen-over-het-controleren-en-koppelen-van-data-van-onschuldige-mensen.pdf, 11.2.22

 

SvJ&V: resultaten uitlezen telefoons asielzoekers

Het is van belang dat de politie de data die is vastgelegd op gegevensdragers kan controleren als onderdeel van het I&R-proces. Gegevensdragers kunnen informatie bevatten die relevant is voor het vaststellen van de identiteit en/of nationaliteit van een asielzoeker. Het inzien van gegevensdragers is niet alleen van belang voor de beoordeling van een asielaanvraag maar ook ter bestrijding van mensenhandel en -smokkel en terrorisme.

Het weigeren om een telefoon af te staan is op grond van de verwijzing van artikel 108, eerste lid, van de Vreemdelingenwet 2000 naar artikel 55 van die wet een strafbare overtreding. Ik ben dusver niet bekend met gevallen waarin medewerking is geweigerd.

Op basis van de resultaten van het jaar 2021 zijn in totaal twintig signalen geweest op basis waarvan AVIM op grond van de AVG artikel 6, eerste lid, onder c dan wel onder e, informatie aan de opsporing binnen de politie heeft verstrekt ten behoeve van strafrechtelijk onderzoek. Volgens de politie heeft dit in geen van deze gevallen geleid tot het starten van een strafrechtelijk onderzoek, hetgeen niet wil zeggen dat deze informatie niet heeft bijgedragen aan het opwaarderen van de informatiepositie van de opsporing.

https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2022/02/11/antwoorden-kamervragen-over-de-politie-koppelde-onschuldige-asielzoekers-aan-strafrechtelijke-informatie-koppelde/antwoorden-kamervragen-over-de-politie-koppelde-onschuldige-asielzoekers-aan-strafrechtelijke-informatie-koppelde.pdf, 11.2.22