SvJ&V: wetswijziging strafbaarstelling illegaal verblijf door ongewenstverklaring

Het onrechtmatige verblijf in Nederland van een ongewenst verklaarde vreemdeling of een vreemdeling met ‘zwaar inreisverbod’ is strafbaar volgens artikel 197 van het wetboek van strafrecht. Een vreemdeling kan pas strafrechtelijk worden vervolgd, nadat het terugkeerproces is doorlopen en de vreemdeling door zijn eigen toedoen niet is teruggekeerd.

Door de uitleg van bepaalde termen in de Terugkeerrichtlijn komt slechts een zeer klein deel van de vreemdelingen in aanmerking voor een zogenaamd ‘zwaar inreisverbod’ dat strafrechtelijke vervolging mogelijk maakt. Het overgrote deel van de criminele, onrechtmatig verblijvende vreemdelingen valt hier niet onder.

Het doel van de wetswijziging is om het mogelijk te maken deze vreemdelingen ongewenst te verklaren. De wetswijziging zal zich richten op de vreemdelingen die hun terugkeer ontwijken of belemmeren, dus die wel weg kunnen, maar niet weg willen. Bij de handhaving gaat aandacht in het bijzonder uit naar personen die overlast veroorzaken: dit is immers ook de categorie die door hun gedrag in beeld komt van de politie, en daardoor vooral de gevolgen van de ongewenstverklaring zal ervaren.

begroting vraag 98 – 105
https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-justitie-en-veil...