WBV 2021/3: landenbeleid China

De informatie uit het ambtsbericht heeft aanleiding gegeven om groepsvervolging aan te nemen voor vreemdelingen van wie geloofwaardig is dat zij tot de groep van Oeigoeren uit China behoren. Uit het ambtsbericht blijkt ook de zorgelijke positie van etnische Kazachen in China. Voor hen zal de IND bij geringe indicaties aannemen dat er een gegronde vrees is voor vervolging (risicogroep).

Ook wordt groepsvervolging aangenomen voor vreemdelingen van wie het geloofwaardig is dat zij actieve aanhanger zijn van een xie jiao (voorheen evil cult). Ten aanzien van aanhangers van ‘grijze’ (niet-geregistreerde) kerkgenootschappen zal reeds bij geringe indicaties worden aangenomen dat er sprake is gegronde vrees voor vervolging waardoor is besloten om aanhangers van ´grijze´ kerkgenootschappen aan te merken als risicogroep.

De IND houdt bij de behandeling van (eventuele) individuele asielaanvragen van inwoners van Hongkong in het vervolg rekening met het feit dat verblijf in Hongkong geen belemmering (meer) vormt voor vervolging door de Chinese autoriteiten in Peking.

WBV 2021/3, 11.2.21 in Staatscourant 8191, 18.2.21
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2021-8191.html