WBV 2024/5: nieuw beleid Afghanistan

Doordat er geen strijd meer wordt gevoerd tussen de Taliban en het leger van de toenmalige regering is het geweld in Afghanistan sterk afgenomen. Nergens in Afghanistan is er sprake van een situatie van willekeurig geweld als gevolg van een gewapend conflict zoals bedoeld in artikel 15 onder c van de Kwalificatierichtlijn. Met dit wijzigingsbesluit wordt het landenbeleid Afghanistan aangepast, in lijn met de veranderde situatie in Afghanistan.

Op grond van de informatie uit het ambtsbericht worden in het vervolg uitsluitend de volgende groepen als risicogroep aangemerkt:

  • Mensenrechtenactivisten;
  • Journalisten en personen werkzaam in de media;
  • Niet-moslims, waaronder bekeerlingen, afvalligen, christenen, bahai en sikhs/hindoes;
  • LHBTI.

Een Afghaanse vrouw kan in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd op grond van artikel 29, eerste lid, aanhef en onder a, Vw, als zij aannemelijk heeft gemaakt dat zij:

  • zich niet kan conformeren aan de door de Taliban opgelegde normen en leefregels; en
  • door het niet naleven van deze opgelegde normen en leefregels het risico loopt op (ernstige daden van) vervolging.

De IND beoordeelt daarnaast in hoeverre de vrouw door de Taliban opgelegde normen en leefregels dermate ernstig in haar mogelijkheden tot ontplooiing en sociale en maatschappelijke deelname wordt beperkt en welke impact dit zal hebben op haar. Bij een voldoende ingrijpende impact zal dit aanleiding geven voor een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd op grond van artikel 29, eerste lid, aanhef en onder a, Vw. De huidige beleidsregels in het landenbeleid Afghanistan ten aanzien van alleenstaande vrouwen en ten aanzien van verwesterde vrouwen worden geschrapt. De voorgestelde beleidsregels voor vrouwen bieden afdoende bescherming, inclusief alleenstaande vrouwen en verwesterde vrouwen. 

Het individualiseringsvereiste blijft van toepassing op deze groepen. Dat betekent dat het enkele behoren tot een risicogroep onvoldoende reden is om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning asiel.

WBV 2024/5, 21.2.24 in Staatscourant 6046, 23.2.24
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2024-6046.html