WI 2022/18 Werkinstructie Turks Associatierecht

Reden voor deze nieuwe Werkinstructie is het opnieuw toepassen van het mvv-vereiste als zelfstandige afwijzingsgrond op aanvragen vanaf 1 oktober 2022 van Turkse werknemers, Turkse zelfstandigen en hun familieleden die onder het Associatierecht EEG-Turkije vallen.

Op grond van het Associatierecht EEGTurkije gelden voor de toelating en het verblijf voor Turkse onderdanen en hun gezinsleden die onder het toepassingsbereik van dit Associatierecht vallen gunstigere regels. Dit is vanwege de standstillbepalingen, die ervoor zorgen dat de nationale regels met betrekking tot toelating en verblijf in beginsel niet strenger mogen worden gemaakt.

In deze werkinstructie worden deze standstillbepalingen toegelicht, waarbij wordt uitgelegd welke Turkse onderdanen hierop een beroep kunnen doen en wat die gunstigere regels zijn. Tevens worden de rechtvaardigingsgronden besproken. Daarnaast voorziet Besluit 1/80, een van de rechtsbronnen van het Associatierecht, voor Turkse werknemers en hun gezinsleden in een recht op arbeid en daarmee verblijf, indien aan de specifieke voorwaarden wordt voldaan. Daarvoor moet men wel als ‘werknemer’ of ‘gezinslid’ van een werknemer kunnen worden aangemerkt. De voorwaarden hiervoor en de rechten op arbeid die Besluit 1/80 biedt, worden eveneens besproken in deze werkinstructie. Verder wordt ingegaan op de gronden voor verlies en ontzegging van de rechten van Besluit 1/80 en op de beëindiging van deze rechten op grond van de openbare orde.

https://puc.overheid.nl/ind/doc/PUC_1294781_1/1/, 3.10.22
zie ook WBV 2022/23, 23.9.22 in Staatscourant 2022, 25406, 30.9.22
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2022-25406.html