De meeste mensen hebben eerst een speciaal visum nodig voordat een verblijfsvergunning regulier aangevraagd kan worden. Dit heet een 'machtiging tot voorlopig verblijf' (MVV) en is een sticker die in het paspoort wordt geplakt. Daarmee kunnen ze Nederland binnen komen. De MVV moet worden aangevraagd bij de Nederlandse ambassade of het consulaat in het buitenland. De MVV kan aangevraagd worden door degene die naar Nederland wil komen, of door iemand in Nederland (de referent). De IND beslist meestal binnen drie tot zes maanden op de aanvraag voor een MVV.
Na aankomst in Nederland met MVV kunt u uw verblijfsdocument ophalen bij de IND. Hiervoor hoeft u geen aanvraag in te dienen en ook geen afspraak te maken. U of uw referent ontvangt van het IND-loket een uitnodigingsbrief met meer informatie waar u het document kunt ophalen en welke papieren u moet meenemen.
Er is geen MVV nodig voor EU-burgers en hun familieleden.
Er is ook geen MVV nodig voor migranten uit westerse landen (EU/EER-landen en Zwitserland, VS, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Japan, Zuid-Korea).
Ook migranten die minder dan 2 jaar geleden nog legaal waren (een verblijfsvergunning hadden), hoeven geen MVV aan te vragen.
Voor een aanvraag verblijfsvergunning zonder MVV moet telefonisch een afspraak gemaakt worden bij een kantoor van de IND. De IND stuurt dan een formulier toe wat moet worden ingevuld en meegenomen. Op de website van de IND vind je alvast per type verblijfsvergunning formulieren die moeten worden ingevuld. Op de formulieren staat ook welke documenten nodig zijn voor een aanvraag.
Het aanvragen van een MVV en een verblijfsvergunning kost geld. Dit heet 'leges'. De legesbedragen per verblijfsvergunning vind je hier.
Bovendien zijn er vaak extra kosten, zoals voor het Inburgeringsexamen, of voor het legaliseren van documenten.