Werken met een geleend of vals document

Wat is werken met een geleend of vals document?

Omdat een werkgever niet iemand mag aannemen die niet mag werken, proberen werknemers zonder verblijfsvergunning vaak om met een vals of een geleend document toch werk te krijgen. De werkgever geeft de werknemer dan bij de belastingdienst en de verzekeringen onder de valse identiteit op. De werknemer heeft dan recht op de gewone rechten volgens de CAO.

Risico's

Het is verboden om te werken met een geleend of een vals document. Als het gebruik van een vals document wordt ontdekt, krijgt degene die het document gebruikt een boete. Als de werkgever het document van de werknemer niet goed heeft gecontroleerd en niet heeft ontdekt dat het vals was of dat het niet van de werknemer was, krijgt ook hij een boete.

Rechten

Ook al krijgen de werknemer en de werkgever een boete, dan nog blijft de werknemer recht houden op de arbeidsvoorwaarden die bij de CAO horen. Zorg daarom altijd dat je zoveel mogelijk bewijzen verzamelt van je werk: onthoud goed hoe de werkplaats eruit ziet, wie je collega's zijn, zorg dat je hen kunt vinden voor eventuele getuigenverklaringen, bewaar alles wat je van het werk krijgt, maak foto's.