Zwartwerk

Wat is zwart werk?

Werkgevers zijn verplicht buitenlandse werknemers te melden voordat ze met het werk beginnen. Ook zijn ze verplicht belastingen en premies te betalen voor elke werknemer (behalve voor huishoudelijk werkers, zie aldaar). Als ze dit niet doen, zeggen we dat de werknemer zwart werkt.

Risico's

Het is verboden om iemand te laten werken zonder dat voor deze werknemer belasting en premies worden betaald. Als zwartwerk wordt ontdekt, is de werkgever strafbaar. Niet alleen de direkte werkgever is strafbaar, maar als er sprake is van onderaanneming is ook de hoofdwerkgever strafbaar.

Rechten

Maar ook al krijgt de werkgever een boete, dan nog blijft de werknemer recht houden op de arbeidsvoorwaarden die bij de CAO horen. Als hij een schriftelijk arbeidscontract had, of als hij kan bewijzen dat hij de afgelopen 3 maanden minstens 20 uur bij deze werkgever werkte, dan kan hij deze rechten opeisen. Zorg daarom altijd dat je zoveel mogelijk bewijzen verzamelt van je werk: onthoud goed hoe de werkplaats eruit ziet, wie je collega's zijn, zorg dat je hen kunt vinden voor eventuele getuigenverklaringen, bewaar alles wat je van het werk krijgt, maak foto's.